„Не съдете“ или „Въздържайте се от критични забележки“

Автор: прот. Алексий Умински

уминский

Когато стане дума за нравствения съд, за съда, който прави човека недостоен за спасение в очите на другия, Господ ни показва какво означава „не съдете и няма да бъдете съдени“. Той казва, че наш дълг е да обръщаме внимание преди всичко на себе си. Възможно е да осъждаш единствено, когато си се уподобил на Бога в своите отсъждания.

Авва Доротей пише, че съществуват различни начини, по които човек гледа на света, в т.ч. съществува и пристрастен начин да осъждаш другия. Може да се каже, че „човекът е излъгал“, а може да се каже и че „човекът е лъжец“. Може да се каже „човекът открадна“, а може да се каже: „човекът е крадец“. Това са различни неща.

Аз мога да се отнасям негативно към това, че хората крадат. Мога да се възмущавам и да негодувам по повод на лъжата, отправена към мен или към друг човек – това е правилно и справедливо. Трябва да умеем да оценяваме житейските ситуации, да им даваме правилната оценка. Но аз не мога да осъдя човека до степен, че моето мнение за него да бъде тъждествено на неговата постъпка. Ако човекът е откраднал, това не означава, че той е крадец за цял живот и че не може да се промени. Ако човекът е паднал в блуд, това не означава, че е белязан с печата: „блудник завинаги“. Човекът е послъгал – както се случва с всеки от нас – но това не означава, че вече той не е способен да казва истината.

Ние имаме право да оценяваме в негативен или позитивен смисъл ситуациите , които ни обкръжават в нашия живот, но не можем да извършваме окончателния съд над човешката личност. Защото човекът се променя, човекът може да се покае, човекът може да се обърне и негов Съдия е Бог – както и на всеки един от нас.

източник: pravmir.ru, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: