Вие сте гласът на Христос в един променящ се свят

Първа част от поредицата, посветена на православното мисионерство

demetrios-620x350Автор: Архиепископ Деметриос Американски

„Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам“ (Йоан 20:21)

„Вие сте светлината на света“ (Мат. 5:14)

Обични братя и сестри в Христос,

С нетърпение очакваме братското общение, богослужението и сътрудничеството, които предизвиква събирането ни между 3-ти и 8-ми юли за нашия 43-ти конгрес на клирици и миряни в Нашвил, Тенеси, който е организиран на всеки две години. Темата на конгреса е „Вие сте гласът на Христос в един променящ се свят“[1]. Тази тема потвърждава нашата жизненоважна мисия в този свят, тъй като ние сме били изпратени от Христос да разгласим Евангелието, да споделим истината в рамките на любовта, да бъдем Неговия глас. Нашият Господ каза на Неговите ученици и продължава да казва на нас, днес, „Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам“ (Йоан 20:21). „Вие сте светлината на света“ (Мат. 5:14).

Докато се подготвяме за нашия конгрес и разглеждаме изводите от онова, което ни е възложено от нашия Господ във връзка с работата ни в светата Митрополия, е важно с молитва да помислим по тази тема. В първата от серията статии, нашият фокус е върху значението, което има познаването на Христос, за да бъдем гласа на Христос. Ако ни предстои да занесем Евангелието до краищата на земята, ако ни предстои да говорим за посланието на надежда в живота на хората, пълни с отчаяние, ако ни предстои да разгласим спасението и победата над греха и смъртта в непрекъснато променящия се свят, то ние трябва да познаваме Христос.

В посланието си до Филипяни,  ап. Павел ни предлага едно наставление за това, колко важно е да познаваме Христос. Той пише: „Наистина смятам, че всичко е загуба в сравнение с предимството да се познава Иисус Христос, моят Господ… за да позная Него и силата на възкресението Му, да споделя страданията Му[2]…“ (Фил. 3: 8, 10). От това свидетелство на вярата можем да видим,  че е изключително важно да познаваме Христос, ако искаме да бъдем Негов глас. Ние трябва да Го търсим повече от всичко останало. Той е изворът на нашия живот и надежда. Той се въплъти сред човечеството за нашето спасение, откривайки ни Божията благодат и показвайки ни пътя за възстановяване на връзката ни с нашия Творец. Ние се събираме в Неговото присъствие, приемаме Го в светата Евхаристия и възнасяме към Него възхвала и поклонение. Той е нашият живот, нашият мир и нашата вечност. Ние трябва да считаме всичко останало като загуба „в сравнение с предимството да се познава Иисус Христос“.

Познаването на Христос и превръщането ни в Негов глас е налице, ако живеем във всички аспекти на живота си в Него. В Неговото присъствие и любов ние растем в познаването на нашата вяра. Добиваме опит и ставаме свидетели на Божията правда. Нашият живот разкрива силата на Неговото възкресение. Всичко, което казваме и правим се превръща в гласът на Христос, разкриващ благодат, живот и истина, защото Го познаваме. Именно тук нашият (духовен) опит и познанието ни за Него се съединяват, така че да сме способни да покажем на света един истински образ на нашия Спасител и Изкупител. Нашето познаване на Христос и благословението от нашата връзка с Него, ни водят до това да заявим с апостолите: „защото ние не можем да не говорим за това, що сме видели и чули“ (Деян. 4:20).

Чрез благословението от нашето познаване на Бога, ние сме изпратени от Него да разпространим Евангелието в един променящ се свят. Ние сме изпратени да предложим послание на благодат, светлина и спасение, което е истина и живот, без значение какво се случва или как се променят нещата около нас. Заради познаването ни на Христос, ние имаме увереността, че сме изпратени чрез силата на Възкресението Му и следователно имаме смелост да говорим за Него навсякъде, при всякакви обстоятелства, защото ние сме светлината на света.

В следващата статия ние ще обсъдим съдържанието на посланието, което предлагаме като глас на Христос. Предлагам като подготовка за последващ размисъл и във връзка с нашия конгрес, да помислите върху нашата тема, върху вашата връзка с Христос и познанието ви за Него. С думите на ап. Петър, аз ви насърчавам да „растете в благодат и познаване на Господа нашего и Спасителя Иисуса Христа“ (2 Пет. 3:18).

С бащинска любов в Него

Следва

източник: pittsburgh.goarch.org, превод: Атанас Ваташки


[1] Темата за нашата мисия като вярващи, последователи на Христос, е основна за словото на арх. Деметриос. Неговата основна идея не е да възвеличаваме самите себе си, а възвеличаване на важността на служението, което трябва да извършваме като последователи на Христос. В същия смисъл ние сме Негов глас, не защото Христос буквално говори чрез нас, а защото (трябва да) предаваме Неговото послание – б. прев.

[2] За този стих използвам Новия превод от оригиналните езици, тъй като е по-близък до текста, използван от архиепископ Деметриос, в сравнение със синодалния превод – б. прев.

2 Comments on Вие сте гласът на Христос в един променящ се свят

  1. Ботю Борисов // 24/04/2017 в 07:46 //

    Непрекъснато се повтаря колко е важно да познаваме Христос, а нищо конкретно не се казва какво включва това познаване. Ето това е лъжливата църква, която няма какво да каже, освен да цитира до припадък едни и същи текстове от Библията, без да прави нищо конкретно да помогне на хората да внедрят тези текстове в живота си, в ежедневието си???

  2. Разбира се, че се казва, просто не е под тази публикация – разгледайте публикациите в рубриките „Духовност“ и „Катехизис“. В тази статия целта е накратко да се обясни, че има нужда от мисионерство, а не да се мисионерства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: