„Ти ще станеш Вселенски патриарх!“

kiliq-otec-jakov

В очите на мнозина крайни във вярата си днешни православни християни, Вселенският патриарх Вартоломей е просто един масон и икуменист, който се стреми да разруши православието отвътре. Ние обаче предлагаме на нашите читатели откъс от книга за стареца Яков Цаликис, където можем да видим отношението на този несъмнено благодатен подвижник и прозорлив духовник към личността на нинездравстващия Вселенски патриарх: 

Той (старецът Яков Цаликис) се лишаваше от всякакви земни наслади, но търсеше вместо тях духовни радости. Чрез множество случаи, а и чрез много поклонници, Бог му подаряваше такива радости. Един от тези поклонници беше и тогавашният Халкидонски митрополит Вартоломей от Вселенската патриаршия. На 2 октомври 1989 г. митрополитът посети манастира и отслужи литургия. Старецът Яков беше необичайно радостен и по този повод му „пророкува“:

– Ти ще станеш патриарх (въпреки че патриарх Димитрий тогава все още беше в добро здраве), ти ще пасеш Христовата Църква! Моля се да посетиш манастира на преподобния Давид като патриарх!

The head of the Eastern Orthodox Church, Ecumenical Patriarch Bartholomew prays near the Golden Horn after a mass as part of celebrations of the Epiphany day at the Church of Fener Orthodox Patriarchiate in Istanbul, on January 6, 2011. The Orthodox faith uses the old Julian calendar in which Christmas falls 13 days after its more widespread Gregorian calendar counterpart on December 25. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER (Photo credit should read MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Старецът му подари икона и му даде стрък босилек за патриарх Димитрий с молба „да се моли за нашия манастир“.

Две години по-късно, смиреният Димитрий се упокои в Господа и се постави въпроса за избор на нов патриарх. През м. октомври 1991 г. старецът узна от посетилия го свещеник П., че турските власти са обмисляли да премахнат имената на синодалните митрополити от листата с кандидати при избора на наследник. Старецът слезе в храма, помоли се на преподобния Давид и се върна при свещеника:

– Отче, помолих се на преподобния Давид. „Преподобни мой Давиде“, рекох му, „ти досега си изпълнявал всичките ми молби. Не знам как, но иди сега в Турция, направи объркване между турците и техните документи и се погрижи отец Вартоломей да бъде избран за патриарх!“

Когато по-късно научи, че Вартоломей е избран за патриарх, старецът засия от радост, направи кръстния знак и три пъти изрече: „Слава Тебе, Боже!“

Из „Градината на Светия Дух: старецът Яков от Евбея“, проф. Стилиянос Пападопулос

7 Comments on „Ти ще станеш Вселенски патриарх!“

 1. Petar Georgiev // 06/12/2021 в 22:04 //

  Вартоломей си е икуменист, масон и безбожник и ако този старец Яков е казал тези думи, то значи той не е никакъв атонски подвижник, а най – обикновен шарлатанин, каквито на Света гора има доста. Вижте, на мен като на православен християнин ми става много болно на сърцето, когато някой започне да рекламира този антихрист Вартолозмея и в подкрепа на твърденията си цитира разни лъжестарци и измамливи модернисти, които не са авторитет за православната църква и никога не са били.

 2. Св. Яков никога не е бил светогорец. А Вартоломей Бог ще го съди.

 3. Petar Georgiev // 11/12/2021 в 07:20 //

  Мартин Димитров, Вартоломей сам себе си е осъдил като еретик и богохулник. Няма нужда Бог да го съди. Подобни изказвания като вашето са светски и нехристиянски и нямат място в църквата, защото ако оставим на Бог да съди всеки, които е извършил грях, трябва да премахнем Божия закон и всеки да вярва и да живее както си иска. Демокрацията е невалидна в църквата, защото изречението: „Бог ще го съди, или Бог ще ме съди“ е бягане от отговорност.

 4. Petar Georgiev, в Църквата има йерархия, колкото и да не Ви харесва. Не е дадено на миряни да извършват съд над архиереи, но това може да се случи от други архиереи. Предлагам Ви да се насочите към църковна кариера и ако е рекъл Бог – един ден може и владика на Вселенската патриаршия да станете – и на някое заседание може и да предложите Вартоломей за низвержение и отлъчване. Успех.

 5. Мартин Димитров, Вартоломей не е никакъв йерарх. Омръзна ми разни икуменисти и модернисти да ми дават акъл с това да не сме били осъждали един еретик какъвто е Вартолозмей. За такива като него рушащи православието само съд и низвержение. И понятието Вселенски патрирах не съществува в православието. Нашия единствен Вселенски патриарх е Господ Иисус Христос. Вартоломей е ересиарх на несъществуващата Константинополска патриаршия. Византия не съществува от 14 век насам и е крайно време и ересиарх и злодей Вартоломей да бъде изритан по задните части. 🙂

 6. grenadier2014, чудесно се справяте с хейта по форумите, вижда се. Съветът ми е да идете до Истанбул, да извикате телевизии и публично да го наритате, като сте толкова бойно настроен.

 7. Мартин Димитров, аз няма да го наритам. Просто рано или късно Бог ще направи така, че Вартоломей ще бъде наказан, заради опитите си да обедини православието с католицизма и протестантството. 🙂

  Вие отпадналите от св. православие апостаси (отстъпници), колкото и да защитавате Вашия господар Вартоломей, няма да му помогнете особено. 🙂 Съдбата му е преденачертана. 😉 Всеки, които харесва Вартоломей е вра на православието. Вие враг на православието ли сте Мартин Димитров? 🙂

1 Trackback / Pingback

 1. „Ти ще станеш Вселенски патриарх!“ • Християнство.бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: