Малките добри дела

urevic

прот. Андрей Юревич

Автор: протойерей Андрей Юревич

За това как да вършим добри дела, когато нямаме достъп до затворниците, а бездомник не всеки може да приеме у дома си…

Мисля, че днес не е нужно да се търсят сиромаси, за да им помогнем. Знаем, че и богатите също плачат и затова няма смисъл специално да се търси някой сиромах, бездомник или ограбен човек. Човек има нужда от всякаква помощ. Един от материална, друг – от добра дума, трети – от подкрепа, четвърти – от съвет, утеха, просто да поговори, да се открие на някого.
Търсете. Или поне – вие се открийте. Хората днес са интровертни. Всеки е обърнат към себе си. Страхотни егоисти, напълно себични. Мислят само за себе си. Дори и разговорът с някой човек ги пренатоварва, става им тежко: „Защо пред мен изръсваш всичките си проблеми?“.
А ти – влез в неговия проблем! Изслушай човека. Бъди търпелив и не го прекъсвай. Но едва след седем секунди от началото на разговора, ние прекъсваме човека: „Да, а аз.., аз имам..“. А той току-що е започнал да разказва за себе си. Изслушай го докрай – това ще бъде добро дело.
Да, добри дела – колкото искате. Отстъпи място в автобуса, помогни на сляпата жена да премине улицата, поноси вместо жената тежката ѝ чанта на, отстъпи мястото си на опашката.
%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f
На улицата: караш си по пътя, а отдясно идва кола. Не отстъпваш, по-добре е да направиш катастрофа. Но ти – дай предимство на един, на друг, на трети, на четвърти… Ще минеш така или иначе след пет коли, след 10 секунди. Но не: с какви ли не думи наричаме ония, които се опитват да завият: „Къде блееш? Блондинка!“ Ето, да дадеш предимство на някой – нима това не е добро дело? И ето – човекът ти присветва с фаровете, той вече е в по-добро настроение.

Добрите дела могат да бъдат малки, а могат да бъдат и големи..

източник: http://www.pravmir.ru/propusti-blondinku-v-probke-video/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: