Разпътната жена и верният съпруг

paisios-monachos-agioreitis18

Автор: св. Паисий Светогорец

Веднъж ме посети един гръко-американски лекар. Той беше православен, но не беше твърде религиозен. Дори не спазваше поста в петъчните дни, нито пък ходеше на църква много често. Наскоро беше имал преживяване и искаше да го обсъди с някого. Една нощ, докато се молел в апартамента си, „небесата се отворили”. Бил облян в светлина и таванът на стаята изчезнал, както и останалите 40 етажа над апартамента му. Той останал в този прилив на светлина за много дълго време – дори не можеше да каже колко дълго!

Останах поразен! Защото можех да почувствам и да разбера, че това преживяване е било „от Бога”. Било е истинско. Той всъщност е видял „нетварната светлина”.

Но какво е правил през живота си? Как е живял, за да заслужи такива божествени неща?

Той бил женен; имал жена и деца. Съпругата му веднъж му казала: „Дотегна ми от домашната работа; искам да мога да излизам на разходка от време на време.” Добре, тя не била на постоянна работа и заради това започнала да излиза със свои приятелки и карала мъжа си да излиза с нея всяка вечер. След известно време, тя му казала: „Искам да мога да излизам сама с приятелките си”. Той приел това, заради децата. По-късно „тя поискала да отиде сама на почивка”. Какво можел да стори той? Дал ѝ пари и колата.

След това тя поискала от него да ѝ наеме апартамент, за да живее сама; там си канела приятелите. Мъжът ѝ се опитвал да говори с нея, да я съветва: „как ще се почувстват децата ни заради това?” Тя била непреклонна. В крайна сметка тя му измъкнала голяма сума пари и го напуснала. Тя се чувствала прекалено ограничена!

След няколко години той научил, че те я станала проститутка по нощните клубове в Пирея!

Мъжът бил силно смутен! Оплаквал съдбата на жена си! Обмислял да започне да я издирва. Но какво щял да ѝ каже?

Той коленичил и започнал да се моли: „Боже мой, помогни ми, кажи ми какво да ѝ кажа… какво да направя.. за да спася тази душа…” Виждате, че той страдал заради нея. Той искал „душата ѝ да се спаси”. Нямало го нараненото мъжко его, нямало отмъстителност, нямало презрение – той наистина скърбял отвътре, като виждал окаяното ѝ положение. Той страдал заради спасението ѝ.

Това бил моментът, когато Бог отворил небесата и го облял със Своята светлина.

Виждате ли?… Виждате ли?… Той бил в Америка.. и в каква обстановка е живеел?.. А въпреки това, много от нас живеят на тази Света Гора, в благодатта на Божията Майка, без никакъв напредък!

Слава на Бога! Слава на Бога!

източник: http://www.johnsanidopoulos.com/2017/02/the-prodigal-wife-and-faithful-husband.html, превод: Мартин Димитров

1 Trackback / Pingback

  1. Метафоре старца Пајсија – Подвижничка слова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: