Това, което често наричаме пост, не е пост

Автор: архиепископ Никифор Теотокис (+1800)

Тези, които отбягват поста от страх, че ще си навредят на здравето, са неграмотни и имат слаба вяра, като не знаят какво е истинският пост и си мислят, че постът е въздържание само от четири или шест вида храна. Когато постим, ние претърсваме земята и морето надлъж и нашир: земята, за да съберем семена, плодове, подправки и всичко друго, което става за ядене, и морето – за да намерим миди, мекотели, охлюви, морски таралежи и всичко морско, което става за ядене. Приготвяме сухи храни, солени храни, туршии и сладки храни и от тези съставки забъркваме много и разнообразни ястия, овкусени с олио, вино, подсладители и подправки. После пълним масата дори повече от времето, когато ядем месо. Освен това, понеже тези храни увеличават апетита, ние ядем и пием отвъд умереното. И след това си фантазираме, че постим. Един такъв пост наистина носи вреда, защото гореспоменатите храни са трудносмилаеми, нездравословни, пикантни; заради това те стават люти, неусвоени, с лош състав, солени и кисели. По този начин идват проблемите с храносмилането, лошото настроение, грубостта, избухливостта и много други подобни заболявания на душата и тялото.

И кой някога е поучавал тези, които постят по този начин, че едно подобно разнообразие и количество на храна представлява пост? Къде са прочели или чули, че някой, който просто отбягва месото или рибата, пости, дори ако яде големи количества и разнообразни видове храна? Постът е едно нещо, голямото разнообразие от храни – нещо друго, постът е едно нещо, а яденето на огромни количества храна – нещо друго. Постът е абсолютно неядене или ядене на едно ястие или ядене на сухи храни. Когато не ядеш от сутринта до вечерта, тогава постиш; когато не ядеш нищо освен една порция храна, или хляб, или зеленчуци, или плодове, или варива и то без овкусяване, тогава постиш. Такъв пост не само не причинява вреда по никакъв начин, но също така е много полезен. Аскетите и пустинниците винаги са постели по този начин и при все това са били здрави, имали са дълъг живот; такъв пост е и много полезна диета. Мъдрите лекари възлагат своите надежди върху това, както и върху билките, защото така се лекуват много и различни видове болести.

johnsanidopoulos.com, превод: Мартин Димитров

1 Comment on Това, което често наричаме пост, не е пост

  1. В една българска къща нема ли Чиа, Киноа, Годжи Бери, Авокадо, Гречка (Елда) Уакаме водорасли, соеви кълнове и аспержи, това никаква традиционна българска къща не е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: