Закриват катедра теология в Шуменския университет

Публикуваме писмото на проф. Румен Ваташки от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, по повод закриването на катедра „теология“ в същия. За момента решението е взето на ниво факултет, а на 31.03 предстои окончателно гласуване на ниво университет. Според проф. Ваташки истинската  причина за закриването й не са изтъкнатите чисто административни причини, а безрезултатен опит за натиск от страна на митр. Йоан в полза на близък до него кандидат, с цел заемане на академична позиция от последния. Ако това е вярно, свидетелства за цяла една политика в ущърб на висшето академично богословско образование от страна на висшия клир на БПЦ, който през миналия месец, в лицето на Светия Синод, отказа да подкрепи включването на теологията в списъка на защитените специалности – от редакцията.

С решение от 24 март 2017 г.  на Факултетския съвет на Факултета за хуманитарни науки (ФХН) при ШУ „Епископ Константин Преславски” е закрита катедрата по теология, която през миналата година чества 25-годишен юбилей.

Формалният повод за закриването е, че след напускането на колега паднахме под 7 души. В такива случаи временно се прехвърлят хора от други катедри.

С доклад до декана на ФХН от 27.02.2017 г.  доц.  Стефан Стефанов, който е ръководител на катедра „Теология” предлага да бъде прехвърлена Ивелина Евтимова от катедра „История и археология”, считано от 1 март 2017 г. Той е спазил законния срок, но ректора проф. Г. Колев отказа да направи прехвърлянето.

Истинската причина за закриването на катедрата по теология е, че с доц. Стефанов се противопоставихме на нагласен конкурс спуснат отгоре за д-р Теодор Стойчев, който се занимава с библеистика (Нов Завет). В областта на библеистиката (Стар Завет) работи и д-р Ана Маринова. През март трябваше да обявим конкурс, тъй като от НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ И АКРЕДИТАЦИЯ имаме препоръка да обявим конкурс за хабилитиран преподавател по „Библеистика”, т.е. без скоби и ние искаме да спазим тази препоръка, за да спечели по-добрия. Досега ръководството на университета не позволяваше обявяването му заради икономия на средства. Не е тайна, че ШУ „Епископ Константин Преславски” има финансови проблеми и ръководството чак сега даде съгласието си, защото в края на годината ни предстои нова акредитация.

Университета и ФХН се управляват авторитарно и не се зачита мнението членовете на първичното звено. През последните месеци имам усещането, че не работя в държавен университет, а в частна фирма на проф. Г. Колев.

Известно е, че един университет е класически, когато в него има катедра по теология и закриването й не е в интерес на университета.

Шумен е специфичен регион и поради тази причина катедрата по теология трябва да съществува като контрапункт на исляма, още повече че в Шумен има средно ислямско училище и катедра по турска филология.  Този въпрос в голяма степен засяга и националната ни сигурност. Не изключвам и политически мотиви, тъй като проф. Колев беше депутат от ДПС и председател на Общ. съвет в Шумен от същата партия.

проф. Румен Ваташки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: