За кирилицата и „шльокавицата“

d27214ff7cbace1f7ed8a48507fe7f91

Снимка: Reuters

Автор: Петър Иванов 

Някога, в зората на виртуалната комуникация, може би около 2000-2005г., всички чатове в IRC започваха така:

-zdr asl pls  (zdr – здравей, ASL- age, sex, location)

-zdr 16 m sf  (16 – възраст,  m- момче, f – момиче)

В тези ранни години, компютрите бяха слаби и софтуерът не беше на добро ниво. Повечето потребителски приложения бяха изпълнени с грешки (бъгове) и често бяха несъвместими с останалите приложения. Програмите за кирилизиране пък бяха сред най-проблемните. При тях беше чудо, ако изобщо работят. Винаги съществуваше риск текстът, написан на кирилица на един компютър, да не може да бъде отворен на друг. В „чат“ приложенията беше почти невъзможно да се пише на кирилица.

indexЗатова почти навсякъде, извън специалните програми за текстова обработка, се пишеше на латиница. За по-удобно писане, към нея бяха добавени елементи като „4 = Ч“, „6 = Ш“, докато се получи нещо като оформена азбука, разпознаваема за онези стари, „бъгави“ програми, като IRC. В нея имаше неписани правила. Например буквата „Ъ“ се заменяше с „Y“ или с „1“, „Й“ – с „j“ и други. Така се роди т.нар. „шльокавица“. Но това далеч не беше неграмотност. Това беше необходимост, породена от жаждата за общуване, въпреки несъвършенствата на техниката.  Но с развитието на технологиите и с появата на по-добри програми за кирилизация, тази необходимост от писане на латиница отпадна. Самите хора, които създадоха шльокавицата, отдавна пишат на кирилица. За повечето от тях репликaта „zdr asl pls“ е просто един красив спомен.

Въпреки това, обаче форумите и страниците във фейсбук са изпълнени с полуграмотни коментари, писани на „шльокавица“. Но малко хора обръщат внимание, че това е една съвсем друга „шльокавица“ или „маймуница“. Това е една нова, грозна и хаотична шльокавица. В нея няма правила. Например буквата „Ч“ може да се замени с „ch“, „c“, „s“, „ts“, „tz“, „tc“, „sh“ или какъвто друг знак е под ръка. В тази нова употреба на шльокавицата, репликите не звучат като: „Zdravej, kak si? Kyde si? Koga shte razberesh, dali si vzel izpita?“, а по-скоро „sto tai prais ve prostak ste nahranya galabite sas tep CUVAS LI me WEEEE EIIII…“.

Хората, които днес пишат на шльокавица са други. През 2002-3-5г., те не знаеха какво е компютър. Много от тях  не знаеха и какво е писменост. Но знаеха цялата дискография на Азис. Именно тези хора днес се разхождат със смартфони последен модел.  Правят си десетки селфита в тоалетната на кварталното кафене и публикуват мисли на Конфуций… на шльокавица.

Ето как шльокавицата, от символ на „хората, които разбират от компютри“, се превърна в символ на неграмотността и селяндурщината.

Писмеността е неделима част от грамотността, но не е нейна пълнота, а само първото стъпало. Ограмотяването на човека не завършва с научаването на буквите, а започва оттам.

thumb.php

Грамотният човек не просто драска. Той разговаря, макар и писмено. Води диалог с адресата. Проявява отношение към него. Без значение, дали пише роман, бъдещ бестселър или просто SMS до някой познат. Без значение, дали използва букви, руни, йероглифи, морзов или бинарен код… Грамотният човек ще намери начин да предаде правилно своето съобщение.

При неграмотния ситуацията е друга. Той не обръща внимание на нищо. За него светите братя Кирил и Методий са просто „оня с книгата и другия с брадата“. За неграмотния не е важен събеседникът. Важно е той да кресне, да „повиши шрифт“… Важно е всички да го чуят, всички да разберат, че той е влязъл във фейсбук. Всички да знаят, че той пие кафе или слуша „Шампанско и сълзи“, докато прави безсмислени кръгчета по околовръстното…

Днес е двадесет и четвърти май, денят на българската писменост. Честит празник на всички грамотни българи!

4 Comments on За кирилицата и „шльокавицата“

 1. Първо, 24 Май всъщност е 11 Май. Тогава е празника на светите Кирил и Методий.
  Второ, кумира към така наречената „писменост“ е извращение.
  Трето, св. Кирил и Методий са гърци които са били мисионери в Чехия. Каква българска писменос какви пет леа?
  Четвърто, те са светии не заради букви мукви, а заради Господ Иисус Христос
  Пето, те са се борили против издигането на език или писмо в некакъв култ, и идолатрията към буквите и езика (в символ на което са превърнати)
  Шесто, те нагледно ти казват че езика и буквите са най-тривиалното нещо (сядам и за една вечер ти измислям азбука)
  Седмо, азбуката която те са измислили нема нищо общо нито с България нито с Българите

  Осмо, и най-важно, което да прочетат всички квази-псевдо-интелектуалци къде се пенят да плюят против шльокавициата да не забравят че кирилицата също е шльокавица. Тя е била шльокавица на гръцката азбука стотици години преди некой да се сети да я систематизира (Руснаците тая работа) и да стандартизира шрифта (пак Руснаците) и то през 19 век. До тогава мили ми писателю, кирилицата си е била шльокавица на гръцката азбука. Единствената разлика е че вместо 4 и 6 е имало Ш, Ж и т.н. През различен период различни четворки и шестици. Но до края на 19 век със сигурност шльокавицата така наречена кирилица е съдържала всички гръцки букви. Отвори една богослужебна книга на църковно славянски, и там ще намериш всички гръцки букви от типа на кси, пси, омега (която яко се използва) ипсилон, даже „У“ само до преди 100 години си е стилизирания дивтонг „оу“. Демек омикрон-ипсилон (Отвори си минея, и погледни)

  Девето, ако така наречената кирилица е шльокавица пар екселанс, какво толкова имат тия интелектуалци против шльокавицата? Тая азбука на която пишат, е измислена от Руснаците. Руската стандардизирана версия на шльокавицата която сме си я ползвали толкова години (стотици години) наред?

  Десето, сърбите като ползват и латиница и кирилица (за разлика от българите те си имат реални неща с които да се идентифицират, не боклукчиви идолатрии като букви език и прочее) но повече ползват латиница в секидневието, да не би да са по-малко православни и по-калпави от нас? Е па не са. И Румънците като са отсвирили кирилицата и са си възприели латиницата, какво? Да не би да са се латинизирали? Те имат исихасти, ние имаме Баба Гуси, Агент Ангелов, Калин Янакиев и прочее извращения.

  Ае моля ви се, да ви пикам на идола. Кой народ нема букви? И има ли такъв който да не пише по некакъв начин и това да му върши перфектна работа? Нема такъв. Буквите са най-тривиалното нещо. Да се гордееш с това че пишеш по некакъв начин означава че си тотална утайка, и нема с какво друго да се гордееш.

  Taka 4e pi4ove, moem vi se napikam u kumira kojto e azbukata vi, tq sy6to e bila 6liokavica, i predi da pliuete hilqdi hora izpolzva6ti q, pomislete ne nalagate li po fariseiski va6ite kompleksi i predrazsadyci vyrhu podrastva6toto pokolenie? Za6to trebe da im nalagate va6ite gluposti s koito sa vi pylnili glavite? Te ne use6tat taq nujda da se identificirat s kulta vi kam kirilicata. Za6to im promivate mozacite? Ostavete gi da si namerqt pytq, poso4ete im Hristos Gospod, ne skapanata vi kirilica.
  Ae edin 6nur za kirilicata i za celiq vi kumir, i slu6kajte drug pat kakvo vi hortuva 4i4a vi Erazam.

  Slava na Otca i Sina i Svetiq Duh!

  A za kirilicata i slovoto koeto umyrtvqva ………. 6nur!

 2. new age // 18/06/2017 в 23:53 //

  Много скоро всичките ни проблеми ще бъдат решени наведнъж.

 3. Ивана Петрова // 01/12/2020 в 15:51 //

  “ Четвърто, те са светии не заради букви мукви, а заради Господ Иисус Христос “
  Грешка голяма !!! Измислица! В Библията няма нито един „светия“. Свят е само Иисус, защото е Бог.

 4. Ивана Петрова, ха познайте къде е написано това:
  „Павел, апостол на Иисуса Христа по воля Божия, и брат Тимотей, до църквата Божия в Коринт заедно с всички СВЕТИИ по цяла Ахаия“?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: