„Не се страхувай, Аз Съм с теб“

Автор: св. Тихон Задонски

Случва се, когато утешава своето дете, майката да му каже: „Не се плаши, аз съм с теб.“ Ето така и нашият Творец, милосърдният и човеколюбив Бог, Отец на изобилието и всяка утеха, се обръща към вярващата душа, която се намира в изкушения и скърби: „Не се страхувай, Аз Съм с теб!“

„Аз Съм Създателят, Спасителят и Изкупителят, Аз Съм твоят Помощник и Застъпник. Аз съм Този, Който те държи за ръка и на Когото всичко се покорява – Аз Съм с теб!“

„А Сион казваше: остави ме Господ и Бог мой ме забрави! Ще забрави ли жена кърмачето си, не ще пожали ли сина на утробата си? Но, ако би и забравила тя, Аз няма да те забравя“ (Ис. 49:14-15) – казва Господ. „През води ли ще минаваш, Аз съм с тебе; през реки ли – те няма да те потопят; тръгнеш ли през огън, няма да се изгориш, и пламъкът не ще те опърли. Защото Аз съм Господ, Бог твой, Светият Израилев, твой Спасител.“ (Ис. 43:2-3).

Така Господ бил със Своя верен син Ной и го спасил от всемирния потоп. Бил с Лот и го спасил от содомското наказание. Бил със Своите слуги Авраам, Исаак и Иаков, като ги запазил в земите, където са пристигнали, както е написано за тях: „Никому не позволяваше да ги обижда и на царете за тях забраняваше, не се докосвайте до Моите помазани, и на Моите пророци не правете зло.“ (Пс. 104:14-15). Той бил с праведния Йосиф, като го пазел в изкушенията и страдания, а след това го прославил.

Господ бил с израилския народ по време на неговото робство в Египет. С мощната Си ръка Той го извел от земята на гнета, разделил на две Червено море, повел го сред морето и го спасил от фараона – мъчител. Бил с тях в пустинята и ги хранел с чудесна манна, като поразявал неприятелите пред Неговото лице и ги повел в планината на Своите светини. Бил с този народ и в обетованата земя и го спасил. „Ако не беше Господ с нас, – нека каже Израил, ако не беше Господ с нас, когато людете се дигнаха против нас, живи биха ни погълнали, когато пламна тяхната ярост против нас“ (Пс. 123:1-3).

Бил със Своя помазаник Давид и го спасявал в различни изкушения и гонения и спасил слугата Си от неговите врагове. Бил с Йона в морските дълбини и го запазил в утробата на кита и го избавил. Бил с трите момци във вавилонската пещ, угасил силата на огъня и ги научил да пеят благодарствена песен. Бил с Даниил в ямата, затворил устата на лъвовете и го спасил от там.

Бил с апостолите, с мъчениците и ги спасил от ужасните мъчения. Бил с онези в пустинята, които живеели в пещери и земни пропасти и ги спасил от примките на сатаната. Бил е и ще бъде до края на вековете със Своите верни слуги според Своето непроменливо обещание: „Аз Съм с вас през всички дни до края на вековете. Амин“ (Мат. 28:20).

„О, Божествен, о, любезен, о пресладък Твой глас! Истинно си обещал да бъдеш с нас до края на века, Христе: в Него, верни, имайки твърда надежда, да се радваме“ (9-та песен на Пасхалния канон).

Ето защо Неговите верни слуги, като чувстват Неговото присъствие и живата утеха, с радостен дух пеят: „Господ е наше прибежище и сила, помощник в скърбите, които ни постигнаха… Затова няма да се уплашим, макар и земята да се разклати и планините да се преместят в сърцето морско.  Господ на силите е с нас, Бог на Иакова е наш застъпник“  (Пс. 45:2-3,12). И още: „Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене“ (Пс. 22:4). И още: „Господ е мое просвещение и мой Спасител; от кого ще се боя? Господ е защитник на моя живот, от кого ще се плаша?“ (Пс.26:1) и т.н.

Християнино, гледай само да бъдеш Божий, а Бог не оставя Своите. (Вж. Пс. 33:22; 28:11).Вярвай в Него като в Бог с цялото си сърце, угаждай Му с вяра и правда; на Него възложи цялата си надежда и Го повикай в сърцето си. И където и да се намираш, в каквито и изкушения и неволи да си попаднал, Той е винаги с тебе, вижда твоя подвиг и с невидима ръка те укрепва и ти помага.

Дори и срещу тебе да са се обърнали всички лоши хора заедно с демонските пълчища – те няма в нищо да успеят. „Господ ще те запази; Господ ще те покрие с десницата Си. Слънцето денем няма да те удари, нито месечината нощем. Господ ще те спаси от всяко зло, Господ ще запази душата ти. Господ ще пази твоето излизане и твоето влизане отсега и довека.“ (Пс. 120:5-8). „Не ме оставяй, Господи, Боже мой, не се отдалечавай от мене; побързай ми на помощ, Господи, Спасителю мой!“ (Пс. 37:22-23).  „Господи на силите, бъди с нас, понеже освен Тебе нямаме друг помощник в скърбите. Господи на силите, помилуй нас!“

превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: