Кръстът Христов

14900488_715918808562630_2585153698570669050_n

Автор: св. Ефрем Сириец

Всеки празник и всяко дело на нашия Господ Иисус Христос е за верните похвала и спасение. Но похвала над похвалите и празник над празниците е честният кръст! Всички празници са свети и досточтими – ревнителят на Божиите заповеди достойно и вярно ги чества, а нечистите души и осквернени сърца и в празник не празнуват. Прекрасен и богоугоден празник е този, който се съпътствува от сълзи на покаяние, от въздържание към грях, от познание на Бога и от копнеж за вечността. Нека честваме Господните празници не суетно, а божествено, не по мирски, а духовно и смирено!

Кръстът е просветил вселената – той е унищожил идолската заблуда; разпръснал езическия мрак; възкресил евангелската светлина; от Изток и Запад, от Север и Юг той е събрал народите в една Църква, обединил ги в една вяра, свързал ги с едно кръщение, побратимил ги в една любов. О, коя уста ще възхвали и кой език ще изрече, както е потребно, тази непревземаема крепост на православните и това победоносно оръжие на великия цар Христа! Кръстът е: възкресение за мъртвите, надежда за християните, патерица за сакатите, утеха за бедните. Кръстът е: посрама за горделивите, юзда за богатите, ръководител за юношите, победа над демоните. Кръстът е: надежда за отчаяните, кормило на плаващите, пристанище за обуреваемите, стена против врага. Кръстът е: венец за старците, баща за сираците, пазител на младенците, съветник за праведниците. Кръстът е: слава за мъжете, величие за царете, светлина за стоящите в тъмнина, любомъдрие за варварите. Кръстът е: съблазън за иудеите, безумие за езичниците, мъдрост за невежите, свобода за робите. Кръстът е: проповед на пророците, спътник на апостолите, чест за мъчениците, радост за йереите. Кръстът е: основа на Църквата, увтърждение на света, сила за немощните, лекар за недъгавите. Кръстът е: хляб за гладните, извор за жадните, покривка за голите, очищение за прокажените.

Кръстът е забоден в средата на вселената; посаден е на лобното място и чудотворно е произрастил лозата на живота. С това свято оръжие Христос е сразил силата на ада и освободил душите на пленените от лукавия. С него като се въоръжили блажените апостоли, победили силата на врага, уловили в мрежата си много народи и ги научили за поклонение на светия Кръст. Христовите войни, като се облекли с него като в броня, проповядвали дръзновено и унищожили злобата на мъчителите. Отреклите се от света, като взели кръста си, с радост голяма се заселили в пустини и планини, в пещери и пропасти земни. Неизмерима и несравнима е благостта на Божиите щедрости – колко блага Той е дарил на човешкия род чрез Кръста?! Слава на человеколюбието Му, слава на милостта Му, поклонение и сила во веки – амин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: