Да изобличаваш греха на другите не те прави добродетелен

Автор: архим. Павел Пападопулос

Много по-удобно е да воюваш със злото, отколкото да вършиш доброто. Но знай, че първото не води до второто. Тоест някой може да воюва, да осъжда, да изобличава крадците, но това не го прави човеколюбив и милостив.

Това да изобличаваш греха на другите не те прави добродетелен.

За съжаление мнозина от нас изпаднахме в тази заблуда. Да воюваме яростно със злото, но от друга страна да не вършим доброто. Изобличаваме фарисейството, но от друга страна да не живеем в Христос.

В това състояние се самоуспокояваме (и смятаме, че живеем и духовно), защото с нашия нрав – с този подход към хритиянската ни вяра – прехвърляме «топката» на другите, прехвърляме вината на другите, изкарвайки себе си невинни.

Нашето «изповедничеството» не ни струва нищо, напротив, искаме да струва на другите. Затова и настояваме на този начин на мислене и живот. Крещим на другите, но никога на нашето Аз. И страшното е, че обличаме нашата злоба към другите и неразкаяност в църковни правила, в «духовни» лозунги, опитвайки се да оправдаем нашия порок. Защото именно за порок става дума.

Не е възможно да говорим за Християнство и Православие и от друга страна да искаме да разпнем всеки, който ни се противи или ни поставя под съмнение. Защото накрая с това мислене вярваме в един Христос, Който не се разпна, не се смири, не прости, не възлюби, а в един Христос, който търси отмъщение, който не понася никакво оскърбление, който наказва и разпва своите гонители. . .

За щастие нашият истински Бог не е такъв, колкото и някои от нас, християните, да вярват, че е такъв.

Христос не воювал със злото, не се занимавал с него; а го победил, вършейки добро, живеейки и умирайки без да пресмята цената за Неговата благост. Умът Му не бил в това как ще победи лъжата, а в това да разкрие Истината.

Затова не ми говори за зло и зли човеци, спри да се занимаваш с тези неща. Няма да се спасиш, защото си воювал със злото, еретиците, антихриста, а защото живя доброто, подражава на живота на светците, т.е. на тяхното смирение, покаяние, прошка, снизхождение, любов и остана предан приятел и свой на Христос.

превод: Константин Константинов

1 Comment on Да изобличаваш греха на другите не те прави добродетелен

  1. Виолета Враняшка // 15/12/2017 в 04:34 //

    По мое мнение правилната позиция е да не си затваряме очите за лошото. Това не означава да сме против даден човек като цяло, а само против лошите му постъпки, защото във всеки човек има и добро, и зло. Ако застанем против даден човек изцяло, това означава да застанем и против доброто в него, а това мисля, че не е редно.

    Защото:
    Иезекиил [3:19]  Но ако ти си вразумявал беззаконника, а той не се е отвърнал от беззаконието си и от беззаконния си път, той ще умре в беззаконието си, а ти ще спасиш душата си. 
    [33:9]  Ако пък си предпазвал беззаконника от пътя му, за да се отвърне от него, но той не се е отвърнал от пътя си, – той ще умре за своя грях, а ти ще спасиш душата си. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: