Св. Нектарий Егински за вътрешния рай и ад

ag-Nektarios-k-Fil

Автор: св. Нектарий Егински

Изкушенията ни се изпращат, за да се проявят скритите ни страсти – тогава можем да се борим с тях. По този начин душата ще се излекува.

Изкушенията се явяват знак за милостта Божия, затова предай себе си с доверие в Божиите ръце и моли помощ от Него, за да те укрепи Той в твоята борба. Надеждата в Бога никога не води до отчаяние.

Изкушенията носят смиреномъдрие. Бог знае всеки от нас колко може да понесе и допуска изкушенията според нашите сили. Но и ние трябва да се грижим да бъдем бдителни и внимателни към самите себе си, за да не попадаме в изкушение.

Доверете се на Благия, Крепък, Жив Бог и Той ще ви даде утеха. Помнете, че след изкушение идва духовна радост, и че Господ наблюдава тези, които претърпяват изкушения и страдания заради Неговата любов. Затова не бъдете малодушни и не се бойте.

Аз не искам вие да страдате и да се смущавате от всичко това, което се случва против вашата воля, без значение дали е справедливо или не. Такова страдание свидетелства за наличие на егоизъм. Следете егоизма, който се крие зад личната ви правота. Следете и за неуместното съжаление, което се ражда след справедливо изобличение. Изкушение е и неимоверното огорчение. Единственото истинско огорчение е онова, което възниква, когато ние добре разберем за нещастното състояние на нашата душа. Всички останали огорчения нямат никакво отношение към Божията благодат.

Погрижете се да предпазите сърцето си, за да защитите радостта в Светия Дух и да не позволите лукавият да влее във вас своя яд. Бъдете внимателни, за да не би раят вътре във вас да се превърне в ад.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Православен живот

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: