И сред вълците трябва да останем овци Христови

13888266939211

Как да разбираме времето, в което живеем? Доколко състоянието, в което се намираме, е „заслужено” за този живот, който живее света? Фрагменти от интервю със Сръбския патриарх Павле.

Във всички отношения за нас като християни грехът е причина за смъртта и причина за всички нещастия.

Ние сме сътворени, за да бъдем безсмъртни и щом сме сътворени за любов, е естествено да имаме любов към враговете, а ние я нямаме дори към нашите близки. Вие сами знаете, какво е положението в семействата, какво е в обществото…

Заедно с ума, човекът е надарен и със сърце, с чувства и воля като сила, която може да осъществи това, което умът и сърцето ще намерят за необходимо. А освен това, той е надарен и със свобода.

Човекът може да живее така, както иска Бог, а може и обратно. Но както казва нашият философ Божа Кнежевич, „човекът е същество, на което и Бог може да се радва и от което и дяволът може да се срамува”.

Вижте какъв огромен мащаб! Къде ще се появим ние, зависи от нас.

Във всеки случай, за петдесет години целият този атеизъм, насаждан с всякакви способи и материалистически изкривявания на реалността,  в най-голяма степен е причина за това,  днес ние да се окажем в състояние на роби.

Но в края на краищата, човекът може да бъде и да остане човек и сред нечовеци. Може да остане овца Христова и сред вълци, а може и сред човеци да бъде нечовек.

Колкото са по-тежки обстоятелствата, в които човекът остава човек, толкова по-високо той стои пред Бога, и пред предците, и пред хората с добра воля.

Един пример: близо до Христос са били Неговите дванадесет най-близки ученици – апостолите, но Иуда си остава Иуда – предател. А той със собствените си очи е видял Неговия живот, всички Негови дела и чудеса, слушал е от Неговата уста думите, които ние днес можем да четем!

Част от хората в онова време евреите са очаквали, че ще дойде Спасител, но са мислели че той ще бъде цар на този свят, ще разруши Римската империя и ще съгради ново царство, в което евреите ще управляват. А Христос е проповядвал, че ще умре на кръста! Недопустимо!

И апостолите произлизат от еврейския народ, и Пресвета Богородица. Христос наистина не е евреин в смисъл на бащинство и принадлежност към нацията.

И Адам не е евреин и не е сърбин, но е праотец на всички ни.

Всички апостоли произлизали от еврейския народ и първите християни също, но повечето (от евреите) са останали извън Църквата, тъй като не повярвали, че Христос е истинският Спасител.

Колкото повече време минава, ще става все по-тежко и по-тежко. Христос е знаел какво ще бъде, Той ни е предупредил, за да знаем и ние и да се приготвим, за да не отидем с мнозинството в пропастта.

Нашата работа е – да се стараем да бъдем истински хора, готови и сред вълците да бъдат овци Христови.

Бог ни изпрати, за да можем със своя живот и вяра, да привлечем дори и вълците, за да могат и те, ако желаят, да станат овци Христови. И в биологически смисъл, и морално.

А ако трябва да изчезнем, да изчезнем като хора.

Като нечовеци не бива нито да живеем, нито да умрем.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Pravlife

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: