Нуждата от гласа на Христос в съвременния свят

Трета част от поредицата, посветена на православното мисионерство

581893_10151609859443258_1849704771_nАвтор: Архиепископ Деметриос Американски

Към втора част

„Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам“ (Йоан 20:21)

„Вие сте светлината на света“ (Мат. 5:14)

Обични братя и сестри в Христос,

нашите размишления по темата на предстоящия конгрес на клирици и миряни до тук се съсредоточиха върху нашата връзка с гласа на Христос, познаването на Неговия глас и и върху неговото съдържание – какво е било казано от Него и предложено чрез нас, които сме призовани да бъдем гласa на Христос в един променящ се свят. Тази статия ще разгледа нуждата от гласа на Христос в съвременния ни свят, както и първостепенното значение на това да предлагаме Неговия глас.

Както утвърждава нашата тема, ние живеем в променящ се свят. Той е предизвикателен и сложен заради променливостта си. Ние преживяваме това в нашия живот, докато дните ни отминават, докато мислим върху отминалите месеци и години и върху хода на живота ни. Заради многобройните средства за комуникация и информация в „реално време“, ние винаги сме информирани относно събитията и моментите на промяна от целия свят. Всичко това може да бъде объркващо и да накара мнозина да се изолират и да отхвърлят промяната, а може е да породи чувство за изгубеност у тези, които се опитват да открият смисъл и цел сред промяната.

Гласът на Христос е необходим в нашия променящ се свят, за да могат всички да чуят какво е истинно и постоянно. Неговото ръководство като наш Създател и Изкупител е от изключително важно значение, тъй като Той разбира нашите човешки условия и предизвикателства. Неговият глас отговаря на въпросите и целта на живота, а и предлага благодат, за да направи този живот пълноценен. Гласът на Христос е глас на благословения, изпълнени обещания и непоколебима увереност за настоящия ден и за вечността. Той казва на нас и чрез нас: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Йоан 10:10).

Ние ставаме свидетели на една бърза технологична промяна и на огромното влияние, което това има върху живота и обществото. Чрез тази непрекъсната промяна бяха направени много иновации, които спасяват животи, подобряват образованието и достъпа до информация, демонстрират силата на човешката изобретателност и подобряват качеството на живот. Също така виждаме и преживяваме много предизвикателства, свързани с тези промени: цената и достъпът до технологиите, въздействието върху околната среда, материализмът и заплахите от злоупотреба. Мнозина се питат как да управляват тези постоянни промени в света ни и как да вземат мъдри решения. Други се питат как биха могли да живеят, когато толкова много неща изглеждат извън нашия контрол.

Гласът на Христос е необходим за отношението ни към такава бърза промяна, защото Неговият глас е глас на мъдрост. Неговият глас предлага проницателност при оценяването на ползите от технологичните промени във връзка с човешкия живот, цел и благополучие. Неговият глас ни напътства да погледнем отвъд изгодата и иска да отразим внимателно по-широкото въздействие на промяната в нашия живот, нашите общности и целия свят.  Гласът на Христос отговаря на въпросите за това какво е добро, какво е истина, какво възстановява нашата връзка с Бога и помежду ни, и какво ни води до спасение. Той казва на нас и чрез нас: „Аз съм пътят и истината и животът“ (Йоан 14:6).

Нашият променящ се свят е материален свят и ние сме изправени пред предизвикателството да определим значението  на материалните блага и собственост. Отдава се огромно значение на силата и положението, свързани с благосъстоянието. Въпреки това е очевидно, че всичко може да се промени с времето.  Собствеността може да бъде придобита и загубена, понеже светът и обстоятелствата се променят около нас.

Гласът на Христос е необходим, за да утвърди, че този свят е също и духовен, както и че истината и обещанията на Божието Царство не се променят. В тази духовна връзка с Бога, ние знаем, че сме призовани да бъдем добри управители на всичко, което Той създаде; и бидейки добри евангелски настойници, ние сме призовани да използваме материалните елементи на този свят с любов, за да отговорим на нуждите на другите. Той казва на нас и чрез нас: „събирайте си съкровища на небето“ (Матей 6:20).

Този променящ се свят е също така изпълнен с опасности и страх. Ние виждаме отражението от греха в насилието и експлоатацията. Ние виждаме идеологии, лишени от състрадание, както и трагедията на жертвите на омразата и потисничеството. Мнозина са се съсредоточили върху своето самосъхранение, без да ги е грижа за нуждите и борбите на другите.

Сред този променящ се свят гласът на Христос предлага сигурност. Този глас говори чрез нас за Неговите обещания, предлагайки надежда в кризисни ситуации, утеха при трагедии и сила при слабост. Неговият глас и присъствие ни уверяват в Божията защита и благодат, дори пред лицето на смъртта. Когато мнозина са изплашени от силните бури на променящия се свят, Той казва на нас и чрез нас: „ Аз съм; не бойте се!“(Йоан 6:20).

В заключение, от изключително важно значение е да утвърдим, че нашият променящ се свят е свят, който ни дава възможности. Определено това е свят, който е предизвикателен, понякога дори провокативен и сложен. Темпото и начинът на промяна са поразителни понякога; но той е също така и един свят, който изпитва изпитва огромни нужди. Ние сме изпратени от Христос да бъдем светлина на света. Ние сме призовани да бъдем гласът на Христос, да говорим с истина и любов, да предложим надежда и спасение. В един променящ се свят, Неговият глас чрез нас предлага утеха, изцеление, възстановяване и цел. Мнозина са в голяма нужда и ние имаме благословената възможност да отидем при тях и да им предложим гласа на Христос, така че чрез вярата те да открият живот в Него.

Докато се приготвяме за нашата среща в Нашвил след няколко месеца, аз ви моля молитвено да помислите върху нашата тема и върху това как вие предлагате гласа на Христос чрез вашия живот и вашите енории. В последната статия от тези серии, ние ще се съсредоточим върху това как тази тема се отнася до нашето служение в Гръцката Православна Църква в Америка, така че да сме способни с Божията помощ да се включим в продуктивния диалог и подготовката на нашия конгрес за клирици и миряни.

С бащинска любов във възкръсналия Христос,

+ Деметриос
Архиепископ на Америка

Следва

Източник: https://pittsburgh.goarch.org. Заглавието е на редакцията

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: