Как предлагаме гласа на Христос

Четвърта, последна част, от поредицата, посветена на православното мисионерство

saint-philip-antiochian-orthodox-church-soudertonАвтор: архиепископ Деметриос Американски

Към трета част

„Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам“ (Йоан 20:21)

„Вие сте светлината на света“ (Мат. 5:14)

 Обични братя и сестри в Христос,

след няколко седмици ще се съберем в Нашвил за нашия 43-ти конгрес на лаици и миряни, провеждащ се на всеки две години. Докато молитвено се подготвяме за това време, свързано с общение, дискусия и планиране, ние продължаваме нашето размишление върху темата ни за конгреса: „Вие сте гласът на Христос в един променящ се свят.“. В предишните статии ние изследвахме първостепенното значение на това да познаваме Христос и Неговия глас, с цел да предложим Евангелието на всеки човек, в един свят, който бързо се променя и ни предизвиква по различни начини.

В тази статия нашият фокус е върху това как предлагаме гласа на Христос в един променящ се свят, чрез служението на нашата Гръцка Православна Църква в Америка. По време на бъдещите ни дискусии в Нашвил, първото ни занимание трябва да бъде оценка на настоящите служения и ресурси на всички нива в Светия Архидиоцез и търсенето на повече възможности за това да предлагаме гласа на Христос.

Първо, ние предлагаме гласа на Христос чрез богослужението и служението в енорията. Чрез богослужението енорията става Тяло Христово, събрана в Неговото присъствие, която е в общение с Него и която предлага свидетелство за силата на Неговото присъствие и благодат. Енорията е тази, в която материалните и духовните ни нужди са посрещнати чрез служение, извършено от отдаден клир и миряни. Чрез думи и дела гласът на Христос е прокламиран, чуван и преживяван, така че енорията да се превърне в дом, място за утеха, обновяване и надежда.

Енориите на нашия Архидиоцез са били и трябва да продължат да бъдат център на нашите планове и ресурси. За да направим това, на нашия Конгрес, ние се нуждаем от приноса на нашите архиереи, клирици и миряни от цялата Църква в Америка. Това е една възможност да споделим битки и успехи, да обсъдим съвременните предизвикателства, пред които се изправят нашите общества, както и да изследваме нови възможности да бъдем едни фарове на вяра и благодат в нашия променящ се свят.

Второ, ние трябва да продължим с важната задача да предлагаме гласа на Христос на семействата. От изминалия ни Конгрес, ние станахме свидетели на сериозен растеж в служението и ресурсите навсякъде в нашия Архидиоцез. Въпреки това, предизвикателствата пред семейството са огромни и увеличаващи се. Много други гласове и искания оказват натиск върху семействата да се приспособят към този свят и да живеят според светските стандарти за успех и щастие

Ние не можем да отстъпим в нашите усилия да се грижим за семействата и да предлагаме гласа на Христос в един променящ се свят, който се опитва коренно да изменя това, което Бог е създал. Семейното служение и нашият Център за Семейна Грижа трябва да продължат да бъдат главен предмет на обсъждане и планиране на нашия Конгрес, така че да можем да разпространяваме гласа на Христос в истина и благодат, и да осигуряваме яснота, любов и напътствие, сред толкова много обърканост.

Трето, сходни области на служение в нашите енории, както и в целия Архидиоцез, са обусловените от възрастта служения за нашите деца, младежи и възрастни. В един променящ се свят, изпълнен с огромен натиск, спорове за стойността и качеството на живот и предизвикателствата на здравословното хранене[1] и качеството на живот, гласът на Христос трябва да бъде предложен и чут чрез последователно служение в тези области. Ние трябва да сме ангажирани в нашите общности, както и на обществено ниво, в дискусии, касаещи образованието, семействата, технологиите, медицинските и социалните услуги, както и с много други неотложни и социални въпроси, така че гласът на Христос да бъде чут. От основаването на силни национални и енорийски служения, ние трябва да бъдем усърдни в разпространяването на светлината на Евангелието, така че нашите деца и младежи да получат ръководство в Христос и възрастните ни хора да бъдат благословени с качествена грижа и задружност сред нашата общност.

Четвърто, след като ние сме призовани да бъдем светлината на света, ние сме изпратени в един променящ се свят да предложим гласа на Христос на онези, които не са свързани с Църквата. Това включва онези, които никога не са чували гласът на Христос, такива, които не са били готови да слушат, както и такива, които се нуждаят от нова покана да се върнат при Него. За тези и дори за други, чието внимание е отвлечено от коренно различни и лъжливи идеи, гласът на Христос чрез нас предлага смисъл и цел в рамките на истината и любовта. При изпълнение на нашата задача, поставена ни от Бога, ние трябва да продължим да усилваме нашите служения „на терен“ и благовестническа дейност, така че нашите клирици и миряни да притежават ръководството, програмите и ресурсите, за да могат да предлагат Неговия глас ясно и ефективно.

Това фокусиране върху нашето служение на всички нива на Светия ни Архидиоцез е част от първостепенната работа на нашия Конгрес на лаици и миряни. Целта ни е да гарантираме, че всяка наша дейност води до предлагане на гласа на Христос и разкрива светлината на Евангелието. В една молитвена атмосфера, вяра в Бога и посвещение на Неговата воля, ние ще бъдем способни да засегнем тези сфери и много други по начин, който ще донесе почит и слава на Бога. Очаквам с нетърпение да ви видя в Нашвил и ви моля да продължите да се молите заедно с мен за това Конгресът да донесе благословение и вдъхновение на всички нас. В допълнение, моли ви да обърнете внимание на това как предлагате гласа на Христос. Толкова много хора се нуждаят да чуят Неговият глас, така че в Него да намерят истински и пълноценен живот.

С бащинска любов в Христос,

+ Деметриос, Архиепископ на Америка

Източник: https://pittsburgh.goarch.org. Заглавието е на редакцията


[1] Тоест предизвикателството, свързано с необходимостта от това да приемаме здравословна храна,, което е сериозен проблем в САЩ – б. ред.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: