Православието има божествен произход, иначе щяхме да го съборим!

Автор: архим. Андрей Конанос

Когато говорим за Православието, не говорим за някаква религия. Православието не е религия. Не ние сме измислили това, в което вярваме. Човекът никога не е могъл да измисли и да каже сам „Обичайте враговете си”. Това казва старецът Софроний от Есекс: само тази Христова заповед показва, че нашата вяра, нашата Църква и нейното учение е изключено да имат човешки произход, защото човек никога не би могъл да ти кажа „Обичай врага си!”, след като дори себе си не можеш да възлюбиш. И Христос не просто ти казва това, а и ти дава сила да го направиш.

Евангелието ни казва невероятни, умонепостижими неща и всички светци и велики богослови приемат, че дори в епохата, в която живеем, то не е преживяно в пълнота, защото Евангелието и съответно Православието извисяват човека до най-високите точки, където той може да стигне нетварното, да се докосне и съедини с него. Докато този свят светува, това събитие никога не може да се преживее напълно и съвършено. Ние вървим от съвършенство към съвършенство, но Евангелието още не е преживяно напълно, защото измеренията, които открива пред нас, са необятни, както и хоризонтите, до които Бог ни призовава да стигнем. Ние сме православни, християни, но можем да постигнем и още, и още, и още. Както се казва – съвършенство, което никога не свършва. Това означава Православието. Във всеки случай то не е религия, която е човешко движение, при което човекът може да вземе Бога и да си фантазира за Него, да вложи много фантазия, в религията себепроекцията работи много активно. Това, което мисля в себе си, го карам да съществува обективно, докато то може и да не съществува и това със сигурност е заблуда. В Църквата Бог идва, открива се и се явява. Той ни намери. Ние не сме познавали Бога. Той ни намери. Ние не знаем какво да вярваме. Ние не вярваме това, което вярваме, защото така ни харесва или така го искаме, след като и ние самите, които го преподаваме, се затрудняваме да го приложим. Ние обаче говорим за него, защото то е истина. Това показва, че нашата православна вяра превишава силите ни и затова тя е истината, открита от Бога.

Направи ми впечатление това, което Бердяев пише в една от книгите си, не помня подробностите – някой искал да стане православен и казал на друг православен:

– Искам да стана православен, но преди това искам да отида по всички части на света да видя как хората живеят Православието, да видя и другите църкви, да видя другите догми, другите религии и да направя своя избор!

Православният му отговорил:

– Ох, по-добре не ходи! Стани православен сега, докато имаш жар! Защото, ако отидеш и видиш как живеем ние, православните, ако видиш някое безредие и скандал, ще се скандализираш и няма да станеш православен. Стани сега, когато го искаш!

– Не, няма! Ще отида първо да видя!

Православният казал вътре себе си: „Ох, сега ако отиде и види отблизо Църквата, какви сме ние, хората, ще се скандализира и ще си тръгне”.

Той отишъл на различни места, видял Църквата, видял проблемите. Отишъл във Ватикана. Там видял светското съвършенство, система, програма, организация… При нас видял неразбории, караници, и други такива неща. Минало известно време. Православният отново го видял и го попитал:

– Какво стана? Помисли ли по-добре дали да станеш православен?
– Ще стана православен!
– Осъществи ли пътуването, за което говореше?
– Да!
– Видя ли всичко?
– Видях го!
– Видя ли нещо, което те обезпокои?

– Всичко видях. Видях и скандали, и грехове, и неразбории, и блудства в Църквата.
– И в крайна сметка какъв ще станеш?
– Православен!
– Защо? Не се ли скандализира?
– Скандализирах се по човешки.
– Не се ли потресе?
– Потресох се по човешки, но държа да стана православен, защото разбрах, че след като тази вяра, след като това учение устоява и продължава да съществува, въпреки всички скандали, въпреки всички човешки падения, въпреки нещата, които ме разочароваха, тази система не е човешка! Разбрах, че Православието има божествен произход, иначе ние щяхме да го съборим!

превод: Константин Константинов, цялата статия: тук

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: