Религиозните свободи са възможни единствено в условията на светска демокрация

Lazar-Puhaloавтор: архиеп. Лазар Пухало

Разбрах, че доста хора, в т.ч. и някои православни клирици, провеждат симпозиум, на който оплакват това, че Америка (и Канада) са светски държави. Може би мнозина биха предпочели теокрацията или едно общество, в което най-малкото религиозните доктрини да бъдат налагани върху хората от гражданското право. Обаче аз се изказвам в полза на светската държава. Невъзможно е да съществува някаква смислена форма на демокрация и лични свободи без светската държава.

Трагично е, че узурпиралият поста президент на Турция работи за разрушаване секуларизма в Турция, за да го замести с ислямистка република, на която той да застане начело като ислямски диктатор, един вид османски халиф. По принцип религията е враждебна към демокрацията и особено към личните свободи. Можем да видим това от явното презрение към Канадската харта за религиозните права, изготвена от предходното канадско правителство, оглавено от Стивън Харпър.

Религиозните свободи обаче са възможни единствено в условията на светска демокрация. По самата си природа религията се превръща от една жива вяра в идеология, която трябва да преследва една или друга група, обикновено друга религия. Историята ни предлага множество доказателства за това. Да споменем само 30-годишната война, изхвърлянето на баптистите от Бей Колони, Масачузетс (те се изселили и основали Роуд Айлънд), взаимното преследване между сунити и шиити, или по-простото вербално или пропагандно преследване на другите. Единствено светската държава предпазва най-крайните аспекти на религиозния абсолютизъм и преследването на другите. А историята е пренаситена с такива – като ужасяващите Кирилови погроми върху юдеите в Александрия и религиозното убийство на великата Ипатия. Всички свободи, които ценим скъпо, в това число нашите религиозни свободи, зависят от това нашите нации да останат светски държави със светски култури. Ние също така можем да призовем нашите религиозни тела да се трансформират от религии в жива вяра в живия Бог.

Нека всички да се покорят на Бога и да не се опитват да принуждават, насилват или преследват другите в следването на техните доктрини, догми, абсолютизми или вътрешни конфликтни идеологии. Светските закони не лишават никоя религия от равни свободи под закона и също така оставят свободите на нерелигиозните хора непокътнатни. Враждебните религии не служат на каузата на Иисус Христос и на вярата, която Той ни проповядва и ни откри.

От фейсбук-профила на владика Лазар, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: