Търсим ли бързи и лесни решения от Бога?


„Един силен цар беше чул за един свят свещеник, който имаше дарба да лекува. Повика го, за да му помогне да се справи със силната болка в гръбнака.

– Бог ще ни помогне – му каза светият човек на пристигане. – Сега предлагам на Ваше Величество да се изповядате. Защото изповедта помага много на човека да се справи с проблемите и преди всичко го освобождава от многото проблеми и вини, като го сближава с Бога.

Царят остана недоволен от това предложение и му каза:

– Не искам да говоря на такива теми. Трябва ми някой, който да ме изцели без въпроси.

Свещеникът си отиде и се върна малко по-късно, придружаван от един човек.

– Аз вярвам, че разговорът и възобновяването на нашата връзка с Бога могат да облекчат болката и да ни помогнат да намерим може би правилния път към изцелението. Но Вие не искате да разговаряме. А така не мога да Ви помогна. Но ето го човека, когото търсихте: моят приятел е ветеринар и обикновено не разговаря с пациентите си!“

Бихме казали: много остри и сурови са думите на попа! А може би възгорделите се абсолютни владeтели имат нужда от нещо точно такова! Но въпросът, който остава отворен за нас е следният:

Търсим ли от Бога бързи и преди всичко лесни решения на нашите проблеми? Но от вниманието ни отбягва, че смущението и тъгата могат да бъдат полезни за нашите грехове! Ако прощението на греховeте е Христова заповед и дар, който се даде на апостолите (Йоан. 20:23) и, разбира се, на техните наследници – свещениците и архиереите, то е много лесно да изпробваме Христовата „препоръка“ за изповедта. Следователно, да поговорим със свещеник – духовник.

Има още едно нещо, което се случва по време на изповедта. Христос каза на апостолите, малко преди да Се възнесе:

„И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“ (Мат. 28:19-20).

Ето защо, свещеникът-изповедник може да бъде и личен учител в духовния живот. Следователно – истински духовен лекар, с чиито поучения християнинът може да победи своите грехове и слабости.

Да потърсим (ако още не сме намерили) свещеник – духовник, вещ в думите и делата на Евангелието и в духовните съвети: и така да започнем нашето здраво духовно изцеление.

Архимандрит Н.К.

„Лихниа Никополеос“

източник: http://amvon.mk/brzi-reshenija/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: