Чистата съвест упътва вярно човека

stop_001_edit

св. Паисий Светогорец

Няма такова велико нещо у човека, като чистата съвест. Колко хубаво е, когато не те тревожи съвестта за това, че си можел да направиш нещо друго, но не си го направил. Тогава човек изпитва постоянна вътрешна радост и всичко за него е празник. Тази вътрешна радост му дава духовна сила.

— Геронда1, как да разберем дали е угодно на Бога това, което правим?

— Човекът вътре в себе си ще разбере това.

— А достатъчна ли е вътрешната информация или все пак е нужно и свидетелството на други хора?

— Говоря за това кой има чиста съвест, а не за това кой има лъжлива. Чистата съвест упътва вярно човека. Тогава той усеща увереност, надежда и говори със смирение: аз няма да попадна в рая, а в ада, защото вярвам, че любовта и милостта Божии няма да ме оставят. Той усеща това, защото се подвизава, а не стои на място без дела и не се успокоява, казвайки: „Бог ще ме спаси”.

Страшна работа е съвестта! Няма по-силен огън и по-силно наказание от изгорящата човека съвест. Няма по-страшен и мъчителен червей от червея на съвестта. Наказанието на ада ще бъде вечното страдание, защото там ще се терзаят от това, че са изгубили райските блага, разменяйки ги за няколко години на своя живот, макар и тези години да са били изпълнени с угризения на съвестта и безпокойство. След смъртта не можем да удовлетворяваме своите страсти и това за нас ще бъде още едно мъчение.

— Геронда, как може монахът на практика да живее със съвест, която го измъчва?  

— Мъчението на съвестта е за всички хора, не само за монасите. Покрай него монасите изпитват и сладкото мъчение на подвига, защото в същността си за този, който се подвизава правилно, не съществува угризение на съвестта. Колкото повече човекът изпитва духовна болка (тоест болка за своето жалко състояние) или доколкото участва в Страстите Господни, толкова повече получава наградата във вид на божествено утешение. Дори ако този човек има скърби, печал и т.н., когато е със спокойна съвест, той чувства вътре в себе си божествено утешение.

Източник: pemptousia.ru


 

1 Геронда (гр. език) – старец, обръщение към духовен старец

Ако статията Ви е била полезна, ще сме Ви благодарни, ако я споделите с Вашите приятели:

Вашият коментар